IMG_1444Kleine en grote scheuren
Globaal is de situatie als volgt: de zitkussens hebben alleen kleine dichte scheurtjes en de glans is er af. Boven in de leuningen zitten twee grotere open scheurtjes. Minimaal moet ik het oude leer behouden. Zo kwam de enige mogelijke optie in zicht: leerrenovatie. Schoorvoetend waag ik de plannen te noemen bij mijn argwanende kornuiten. Ik krijg vreemd genoeg geen afkeurend gemompel, maar wel “ben benieuwd wat het wordt”, met een lichte twijfel. Meer dan een jaar geleden had ik al een kleine advertentie gelezen in AMK van de lederreparatiespecialist Corrie Beerten. Op die site ontdek ik dat het allemaal gebeurt op loopafstand van mijn domicilie in de Achterhoek. Mooier kan het toch niet? Ik krijg inzage in gedane renovaties.
Ook lees ik in “Praxisratgeber Oldtimerpflege van Christian Petzoldt” het vierde hoofdstuk over “Lederausstattung”, met daarin “Lederreinigung”, “Lederreparatur” en “Lederfärbung”, ISBN: 978-3-86852-378-2.

 

 

De techniek
De stappen in het proces:

 • Los vuil met luchtdruk weg blazen, vooral zand verwijderen. Daarna grondig schoonmaken met een sterke leerreiniger; een halve eeuw vuil geeft zwart waswater.IMG_1449
 • Behandelen met GLD, een organisch oplosmiddel. Oude verflagen worden De beginsituatie.
  Opengewerkte scheur. Filler aangebracht.
  deels verwijderd
 •  Voorzichtig schuren met 600 korrel, stofzuigen of weg blazen
 • Dichte scheurtjes en kleine open scheurtjes behandelen met een fixeer middel. Na droging opvullen met vulmateriaal (vloeibaar leer, filler), vlakken, drogen, schuren (eventueel nat met GLD). Stof verwijderen, eventueel herhalen. Bij grotere open scheurtjes wordt eerst een dunne flexibele pleister er onder geplakt en daarna opgevuld met een passende strip leer (twee keer noodzakelijk)
 •  Na gronden kleurstof spuiten en/of dep pen met sponsje en vervolgens drogen
 •  Schuren met 3000 korrel, stof verwijderen, weer bij-spuiten, op kleur brengen en drogen
 • Eventueel aanbrengen van patinaver sterking door het vluchtig spuiten van een dunne zwarte verflaag en deze direct met schone lappen weer te verwijderen. Het zwart blijft achter in de nerven. Daarna drogenIMG_1470
 •  Aanbrengen slijtvaste topcoating, drogen
 •  Na verloop van een week grondig behandelen met leervet, en doe het na vier weken nog maar eens.

Bevinding

IMG_6698De onmiddellijke indruk is gewoon mooi, maar niet te mooi, en duidelijk niet te nieuw. Omdat ik weet waar de grotere scheurtjes zaten, zie ik ze nog lichtelijk, maar een ander ziet het aan voor ouderdom of wat nerven. Het is echt niet té fraai, omdat je toch doorleefd leer blijft zien. Een deel van de ouderdom schijnt nog min of meer door, omdat slechts de helft tot driekwart van de ondiepe droogscheurtjes werd opgevuld, vooral de grotere. De rimpelige “pleats” werden alleen maar schoongemaakt en geverfd. Plooien elders zijn natuurlijk ook behouden. Wel ruikt het anders; niet direct chemisch, maar naar nieuw leer. De kleur is ook niet egaal, maar met kleine natuurlijke schakeringen, hetgeen prettig aandoet. Mijn wantrouwige omstanders zijn dan ook merendeels overtuigd, behalve zoals immer die ene.
Zelf ben ik er blij mee en dat telt dubbel.
Lees meer…..  of kijk hier naar de video van de Jaguar lederreparatie.
Tekst: Jochum van der Honing foto’s: Corrie Beerten