Banden behoren tot de meest essentiële auto-onderdelen. De band is opgebouwd uit een ronde, rubbermetalen met lucht gevulde schaal die om een autovelg is gemonteerd. Dankzij deze autoband heeft uw wagen grip op de weg en worden ook nog eens de ongelijkmatige stukken in het wegdek opgenomen. Daarbij komt nog dat de band het voertuiggewicht van de assen naar het wegdek overbrengt.

Iedere band van een personenwagen heeft een paar standaard componenten: een loopvlak met profiel, het karkas, banden van nylon en staal, wangen, lamellen, een ventiel en een voering. Een autoband kan overigens ook nog een binnenband hebben in de vorm van een ringvormige luchtband in synthetisch rubber om luchtverlies uit de band op te vangen. Daardoor zijn er twee bandensoorten: tubed en tubeless (met en zonder binnenband). Op grond van de configuratie van de binnenkant van een autoband onderscheiden we een radiale en een diagonale band. Omdat radiaalbanden een geringere rolweerstand hebben, is het merendeel van de huidige voertuigen hiermee uitgevoerd.

Ook de rotatierichting van de band speelt een rol. Op banden waarvan het profiel een richtingsgebonden patroon heeft, geeft de betreffende bandenfabrikant met een pijl de rijrichting aan. Let erop dat u dergelijke banden altijd in overeenstemming met deze pijl aanbrengt, zo niet, dan gaat dit ten koste van de hanteerbaarheid en de wegligging.

Behalve voor personen- en vrachtwagens zijn er ook banden voor de fiets of voor het vliegtuig. Vaak worden vrachtwagenbanden met een binnenband uitgevoerd en hebben ze als eigenschap dat ze langer meegaan, andere profielen hebben en zwaardere beladingen kunnen hebben.

Op de zijkant van banden voor een bedrijfsvoertuig vindt u ook nog twee andere markeringen, naast die van de betreffende fabrikant. De banden die voor vrachtwagens kunnen voor diverse posities zijn ontwikkeld, denk hierbij aan de vooras, de aangedreven as en de draagas van de trailer. Daarbij wordt de volgende markering gebruikt: F, D, T of Z, waarmee het Z-teken aangeeft dat deze voor meerdere posities kan worden gebruikt ( incl. de vooras). Deze banden kunnen verder zijn voorzien van een aanduiding voor de maximale belading van enkelvoudige of dubbele banden. De banden die u nodig heeft, kunt u gemakkelijk online vinden op sites als Auto-onderdelen24.nl.

onderdelenshop 24
ondedelenshop24
ondedelenshop24